Протекъл покрив

Протекъл покривПротекъл покривПротекъл покрив – с тази битова несгода рано или късно се сблъскват повечето от нас, и не само тези, които имат вила или наследствен имот в близко до родния им град село. Градските покриви също плачат. И когато чуем самотния капчук, значи – дошло е време за ремонт на покриви!

На пръв поглед изреченото на глас словосъчетание „ремонт на покриви” звучи повече от плашещо, когато е отнесено към нашето жилище. Самата перспектива да се катерим по събиращата прах в гаража стълба, към височини, които биха могли да съблазнят само опитен алпинист, би изпотило дланите на повечето от нас. А на всичкото отгоре протеклият покрив е скатен. Новината, обаче, с която ще зарадваме всички собственици на опърничави покриви, протичащи в най-неподходящия момент е, че стандартният ремонт на покриви не е чак толкова труден, както ни се струва на пръв поглед. В много от случаите, по-трудното при повредени покриви е установяване мястото, от където дъждовната вода се промъква във вътрешността на дома ви.

Във възможно най-кратък период, след като сте установили, че покривът ви капе, се заемете с ремонта му. Не отлагайте, покривът няма да се ремонтира сам, пробойната в 99% от случаите няма да се запуши от само себе си, а положението само ще се усложни с течение на времето. Не рядко причината за протекъл покрив се намира относително трудно, тъй като водата се стича по покривната повърхност, капейки от съвсем различно на пробойната място или просто попива в някоя от стените на сградата, образувайки влажни петна във вътрешните помещения. Понякога дъждовната вода може да проникне до арматурата, което вече си е доста притеснителен факт. Не давайте на зимното време и ледовете, които то носи да ви заблудят, че покривът ви някак си се е поправил сам. На пролет, веднага щом времето поотпусне малко, капчуците ще се събудят.

Ако имате къща изработена от дървен материал, и ви предстои ремонт на покрива ѝ, първо внимателно огледайте за евентуални цепки и пукнатини по покривната повърхност. След което отстранете повредените дъски, чупейки ги с помощта на чук или друг тежък инструмент. Изпълнявайте всяко движение внимателно, за да не повредите съседните дъски. Издърпайте всички ненужни гвоздеи, други налични крепежни елементи и парчета счупени дъски. Ако поставяте нова дъска в сграда с повишена влажност, убедете се, че покривната дъска е малко по-тясна от необходимото – 9-10мм. Поставете дъскат