Ремонт на покриви от гофрирани листи

Срокът, в който гофрираните покривни листи ще ви служат, зависи от качеството на основата, която стои под тях, материалите, правилния метод, според който те ще бъдат поставяни, и не на последно място – от качествената поддръжка на покрива. Систематичните грижи и профилактиката играят важна роля в живота на покривните листове, спестявайки нуждата от ремонт на покриви до минимум.

Съществуват най-различни конструкции на покриви направени от гофрирани покривни листи. Основата, поставяна под гофрирания килим, може да бъде циментова, асфалтова или дървена. Циментовите и асфалтовите основи от своя страна най-често са монолитни или сглобяеми. Според майсторите специализиращи в изграждане и ремонт на покриви основата, намираща се под гофрираните плочи трябва да е изключително стабилна.

При ремонт на покриви направени от гофрирани листи, първо внимателно се проверява стабилността на основата. Добре се оглежда за наличието на въздушни мехури по покривното покритие. На мястото където (ако) са налични такива мехури, гофрираният лист се разрязва в кръстовидна форма, четирите му края се отдръпват, а основата се почиства старателно. След добро подсушаване разрязаният лист се залепя обратно на мястото си. Върху самото място на разреза се залепя допълнително парче, което е добре да покрива ремонтирания диаметър с около 120 – 150 мм.

Ако пък самите гофрирани покривни листи се разминават, съветват майсторите занимаващи се с ремонт на покриви, е достатъчно да залепите парчета с подходяща форма на местата където разминаванията са се появили. Внимавайте с материалите, които използвате при ремонт на покриви от гофрирани листи. Някои от тях са недълговечни, други непрактични.

Преди да започнете ремонт на такъв вид покриви е най-добре да се посъветвате с някой, който има опит в тази дейност. Може разбира се да се доверите на съседа, който според българския манталитет, би трябвало съвсем наскоро да е ремонтирал покрива на баджанака си, но ние бихме ви посъветвали да наемете професионална бригада занимаваща се като минимум десетилетие с ремонт на покриви.