Смяна на повредени керемиди

Ремонт на покриви - смяна на повредени керемидиЕдна от първите асоциации, които ни идват на ум при споменаването на словосъчетанието ремонт на покриви е – счупени керемиди. Вярвам, не са малко нашите читатели, които поради една или друга, а често и без каквато и да било причина, са чупили не една и две керемиди. Най-често това се случва в не дотам разумните ни тийнейджърски години, когато хормоните напират да избликнат в нещо креативно, което в повечето случаи някак си се превръща деструктивно. В следствие на което, поне в нашата махала, не един покрив на неприятни възрастни хора, които ни забраняваха да викаме до късно на двора биваха обстрелвани с камъни. Единственото, за което мислехме тогава е как да скрием от родителските тела поразиите, които бяхме сътворили предната вечер. Изобщо не ни и минаваше през недоразвитите глави, че клетите собственици ще трябва да викат майстори по ремонт на покриви или да се захванат с подмяната на керемидите сами.

Едва след като през последните 6 години ми се наложи да се преквалифицирам, започвайки частен бизнес свързан с ремонт на покриви, разбрах колко трудоемка задача всъщност е смяната на керемиди. В наше време немирниците, чупещи чужди керемиди сякаш понамаляха, за сметка на дигиталното насилие в съвременните видео и компютърни игри. Но проблемите на керемидените покриви съвсем не са изчезнали. Просто са от малко по-друго естество. Като например времето, което неизменно се отразява на всички и всичко – най-вече на покривите пазещи нашите домове.

Ако покривът ви протече в едно обособено място, то причината в 85% от случаите е пукната керемида. Ако в дома ви се процеждат повече от един капчука, от друга страна, то причина за това могат да бъдат неправилно предвидени разстояния между подпорите на вашия покрив, в следствие на което се получава недостиг на препокриваема площ при керемидите, т.е. керемидите не се застъпват достатъчно. Колкото по малък е наклонът на даден покрив, толкова по голяма трябва да е площа, с която съседни керемиди се препокриват.

Майсторите занимаващи се с ремонт на покриви най-често отстраняват появил се с керемидите проблем от таванското помещение. Приповдига се един ред керемиди, след което повредените елементи се издърпват откъм себе си. Следва отново повдигане на същия ред керемиди и поставяне на ново парче покривна плоскост. Това е най-простия метод за ремонт на покриви, застлани с керемиди. Съществуват разбира се и по-тр